Зелень протягом всього року вирощують на Тернопільщині

Зелень протягом всього року вирощують на Тернопільщині

У Деренівці, на Тернопільщині бізнес на зелені діє впродовж цілого року.

На вирощуванні зелені та овочів заробляє родина Гариг у Деренівці. Салата в них росте на гідропоніці - без грунту, на поживних речовинах, пише "АгроТер".

"Закордоном гідропоніка дуже популярна", розповідає Семен Гарига.

Спочатку рослини вирощують у касетах з торф’яним субстратом, а потім пересаджують в інші, з більшим розміром ячейок. Далі їх висаджують у контейнери, які вставляють в отвори, зроблені у блоках пінопласту. Рослини плавають на поверхні ємкостей з поживним розчином та їхнє коріння безпосередньо занурене в нього. Відбувається повільна циркуляція поживного розчину у системі.

Родина Гариг збирає врожай салати з гідропоніки щодва місяці. За  їхніми підрахунками, треба приблизно 3 роки, щоб покрити витрати на будівництво теплиці. Такий бізнес вважається досить рентабельним.

"Найкращий час, коли можна на зелені добре заробити це пізня осінь чи рання весна", – зізнається Семен Гарига.  "Дуже на цінову політику впливає імпорт: чим більше закордонної продукції, тим дешевша вітчизняна. Наприклад, минулого року взимку за кілограм салати оптом платили 120 грн, влітку – 20. А позаторік салата в червні була по 50 грн. Серед прянощів, які ми вирощуємо, найдорожче ціниться базилік. У холодну пору за кілограм його ціна може сягати і 700 грн, а в теплу – 60.

Спершу зелень Семен продав на ринку сам, пізніше перепродував перекупщикам, а  потім почав пропонувати продукцію кухарям у ресторанах.

"Щоб набити клієнтську базу, пропонував продукцію за привабливими цінами, ходив від одного закладу до іншого, потім почало працювати «сарафанне радіо», самі дзвонять і замовляють", – розповідає Семен.  "Кожен кухар хоче  незвичайне і  кольорове, щоб додати страві пікантності й неперевершеного вигляду. Сьогодні в моді мікрозелень, рослинки, яким не більше 2 тижні. Її почали спеціально вирощувати на замовлення одного кухаря. Стараємося йти в ногу з часом  і слідкувати за модою на ринку зелені та прянощів".

Галина Кіт





Загрузка...