Як змінилася вартість соціальних продуктів

Як змінилася вартість соціальних продуктів

У березні в Україні знов почала зростати інфляція після зимового затишшя. Весна принесла подорожчання 81% соціальних продуктів.

У березні в Україні знов почала зростати інфляція після зимового затишшя. Весна принесла подорожчання 81% соціальних продуктів. Про це повідомив на своїй сторінці у Facebook голова Асоціації постачальників торговельних мереж Олексій Дорошенко.

У порівнянні з лютим, стала дешевше більшість овочів борщового набору, а саме: цибуля – на 7,5%, буряк – на 6,1%, морква – на 2,2% і картопля – на 1,4%. Крім того зменшилася на 2,1% ціна на десяток курячих яєць і на 0,3% цукру.

Окрім того, стабільно зростає вартість хліба. За перший місяць весни житній хліб став дорожче одразу на 2,5%, пшеничний хліб, у залежності від сорту борошна, набрав від 1,7% до 2,2%, а батон підстрибнув на 1,9%.

Продукти молочного кошику подорожчали від 0,3% до 1,2%. Сметана додала 1,2%, молоко та вершкове масло – 0,5%, а кисломолочний сир – 0,3%.

Уся бакалія впевнено йшла до гори й тенденцію порушив лише цукор, який впав на 0,3% і рис, ціна якого не змінилась. У той же час олія стала дорожче на 0,2%, манка на 3%, борошно на 0,4%, макарони зросли на 0,8%, гречана крупа – на 1,1%, ячна крупа – на 1,3%, а пшоно – на 4,2%.

З овочевого борщового набору подорожчала білокачанна капуста – на 24,9%.

У березні знов почався шлях у гору вартості м’яса після лютневого здешевлення та навіть піст не став перешкодою. Зросли в ціні всі види м’яса з 0,2% до 1,3%. Ковбаси додали 1,3%, морожена риба – 1,2%, свинина – 1,1%, філе курятини – 0,9%, яловичина – 0,7%, тушка куряча – 0,3% і сало – 0,2%.

ТОП-5 продуктів, які найбільше подорожчали в березні у відсотках:

  1. Капуста – на 24,9%
  2. Пшоно – на 4,2%
  3. Хліб житній – на 2,5%
  4. Хліб пшеничний з борошна першого ґатунку – на 2,2%
  5. Батон – на 1,9%.

ТОП-5 продуктів, які найбільше подешевшали в березні у відсотках:

  1. Цибуля – на 7,5%
  2. Буряк – на 6,1%
  3. Морква – на 2,2%
  4. Яйця – на 2,1%
  5. Картопля – на 1,4%.

«Нажаль основні тенденції здорожчання, як окремих продуктів, так і загалом підвищення інфляції за рахунок продуктів, виправдовуються. Лише виробники курячих яєць не змогли переломити тенденцію зниження вартості та до пасхальних свят ми підходимо з помірною ціною. За квітень варто очікувати досить схожих результатів, оскільки головні тенденції, які впливають на ціноутворення, залишиться незмінними», – зазначає Олексій Дорошенко.






Загрузка...