Звичний зелений літній салат може здатися нудною стравою — але це далеко не так. Розповімо, як зробити салат з приблизно однакового набору продуктів різноманітним, не перемудрувати з інгредієнтами і насититися однією тарілкою мінімум на півдня, а не на пару годин, інформує Ukr.Media.

Комбінуйте різні види поживних речовин

Салат може стати повноцінним обідом, якщо приготувати його не тільки з овочів і зелені. Правильне поєднання декількох груп продуктів надовго зарядить енергією. Крім того, різні текстури будуть приємно контрастувати під час їжі: ніжна зелень, соковиті помідори, тверді горіхи.

Для ідеально збалансованого салату в ньому повинні бути ці основні види поживних речовин:

- клітковина. У капусті її більше, ніж у м'яких салатах типу руколи або шпинату. Кращий варіант — змішати різні види зелені;

- жири. Рослинні жири допомагають збалансувати гормони, корисні для шкіри, хорошої роботи мозку і насичення. Цим елементом багатий авокадо — перестиглий плід можна використовувати для заправки, менш зрілий — додавати шматочками;

- білок. Пам'ятайте, що кожен продукт приносить різні речовини організму, тому якщо ви звикли їсти одну курку, періодично чергуйте її з рибою або іншими видами м'яса. Зверніть увагу, як кожен вид білка впливає на енергію. Цієї речовини в салаті не повинно бути багато, залишки можна використовувати вечері або відварити одну курку і додавати в різні салати весь тиждень.

- складні вуглеводи. Якщо плануєте їсти один лиш салат на обід, обов'язково додавайте у нього складні вуглеводи, наприклад цільнозернові крупи.

Правильно вибирайте заправку

З хорошою заправкою жоден салат не буде банальним. Немає часу на експерименти — використовуйте класичне поєднання: оливкова олія та лимонний сік. Якщо хочете чогось особливого, спробуйте додати грецький йогурт з різними спеціями, пюре із зелені або авокадо, злегка розведене водою, урбеч — пасту з підсмаженого насіння або горіхів. Нову заправку краще відразу не викладати на весь салат, відкладіть пару ложок в окрему посудину, змішайте і спробуйте, щоб переконатися, що вони добре поєднуються.

Стежте, щоб інгредієнти салату не повторювали інші страви на столі і поєднувалися з ними

Якщо мова про обід, вечерю з декількох страв або святковий стіл, звертайте увагу на те, щоб салат доповнював іншу їжу, а не повторював або перебивав смак. Так, наприклад, немає сенсу подавати салат з капустою, якщо в меню вже є борщ.

До жирних страв підійдуть легкі салати з великою кількістю зелені, а з рибою непогано поєднуються салати з варених і запечених овочів.

Додавати не овочеві інгредієнти — м'ясо, крупи — краще, коли салат виступає в якості самостійної закуски, а не доповнення до основної страви.

Обирайте сезонні продукти

Очевидно, що для хорошого салату потрібні якісні продукти. Найпростіший спосіб не помилитися з вибором — сезонні овочі та фрукти. Вони більш натуральні, корисні і напевно дешевші.

Знайти календар сезонних овочів і фруктів нескладно в інтернеті. До речі, ідея, що продукти з ринку якісніші магазинних, не завжди справедлива. Товари в мережевих супермаркетах з більшою ймовірністю вирощувалися з дотриманням усіх технологій і стандартів.

Поєднуйте різні кольори

Колірна розмаїтість страви важлива не тільки для естетики. В ягодах, фруктах і овочах колір має ключове значення у формуванні поживних елементів. Так, у фіолетових і білих овочах багато антиоксидантів, жовтих і помаранчевих — корисного для зору вітаміну А.

Чим контрастніше страва у твоїй тарілці, тим більш збалансованим вийде харчування.

Пам'ятай, що деякі овочі схильні фарбувати інші продукти, наприклад фіолетова капуста або буряк. Якщо не хочеш, щоб все блюдо було ліловим, готуй їх окремо, додавай у тарілку в останній момент не змішуй, викладаючи шарами або використовуючи для прикраси.

Експериментуйте з нарізкою

Салат з одних і тих самих інгредієнтів може виглядати кожен день по-різному — а це теж важливо для апетиту і настрою. Перш ніж взяти і звично порубати все ножем, подумайте, чи немає інших варіантів. Наприклад, моркву подрібнити на корейській тертці, огірок нарізати кружальцями, кубиками або соломкою, а зелень порвати руками.

Експерименти з нарізкою дозволяють грати з текстурою і виглядом. Хоча продукти залишаться приблизно ті самі — салати вийдуть зовсім різні.